23.10.2015

MAIDOTON JA GLUTEENITON SUKLAAKAKKU


Tämä viikko on mennyt taas yhdessä hujauksessa! Vielä en ole ennättänyt palata sunnuntaina lupaamiini suklaakakkuun taikka työhuoneen uuteen ilmeeseen. Blogiin kirjoittamisen sijaan aika on mennyt lopputyöni kanssa, joka edistyy nyt hyvin, vaikkakin paljon on vielä kirjoittamatta ja deadline alkaa jo hieman hiipiä takaraivoon. Mutta perjantain ja vapaapäivän kunniaksi pieni hetki blogin pariin ja noista lupaamistani jutuista ensin tärkein eli se suussa sulava suklaakakku!

Tätä herkkua leivoin viime viikolla syysloman ja kaverin kyläilyn kunniaksi. Itse olen noudattanut kroonisen suolistosairauteni vuoksi jo muutaman vuoden gluteenitonta ruokavaliota ja kun ystävä oli vauvan vatsavaivojen vuoksi maidottomalla, täytyi keksiä jotain herkullista, jota molemmat pystyisivät syömään. Resepti löytyi gluteenittoman Sunnuntai -jauhoseospussin kyljestä ja mukailin sitä hieman meille molemmille sopivaksi.


maidoton ja gluteeniton suklaakakku

pohja

150 g maidotonta kasvisrasvaleivitettä esim. Keiju tai vastaava
1,5 dl vettä
3 dl sokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 kananmunaa

kuorrutus

50 g maidotonta kasvisrasvaleivitettä
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta
tarvittaessa ruokalusikallinen vettä

Sulata kasvisrasvalevite kattilassa, lisää joukkoon vesi ja kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita sokeri ja kuivat aineet keskenään, riko kananmunat erilliseen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita kuivien aineiden joukkoon munaseos ja vatkaa hyvin, lisää lopuksi joukkoon kuuma vesi-rasvaseos ja vatkaa taikina hyvin. Kaada valmis taikina voideltuun ja jauhotettuun (irtopohja)vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Kumoa kuuma kakku vadille ja valmista kuorrutus mittaamalla kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi saman aikaisesti sekoittaen. Kaada kuuma kuorrutus kuuman kakun päälle. Anna jäähtyä rauhassa viileässä. Koristele halutessasi tomusokerilla.


Mansikkamelba

2 dl mansikoita
noin 1 dl tomusokeria
puolikkaan sitruunan mehu

Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Mansikkamelba sopii erilaisten kakkujen lisukkeeksi.



Valmis kakku oli kuohkea ja mehevä ja mikä parasta se säilytti mehevyytensä vielä muutama päivä leipomisen jälkeen! Vaikka toisin voisi ajatella, sitä tosiaan jäi vielä herkkuhetkemme jälkeen, vaikka sekä me aikuiset että lapset sitä useamman palan söimmekin.

Vaikka kakku jo itsessään oli hyvää, parani se entisestään kun päälle asetti lusikallisen kaurakermaa ja joukkoon kaatoi vielä kunnon lorauksen mansikkamelbaa.

Ja koska on perjantai ja kuvista kohosi vesi kielelle, taidan aloittaa päivän suklaakakun leivonnalla. Jaksaa sitten paremmin taas jatkaa opiskeluhommissa!

Mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!
-Piia

3 kommenttia :

  1. Näyttää kauniilta :). Toki myös herkulliselta. Tätä voisi testata, vaikka en gluteiiniton olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää herkulliselle, tätä täytyy kokeilla. Meillä on perhepiirissä vielä kananmuna-allergiaa, joten mietinkin, miten kananmunat voisi korvata? Kävisiköhän bansku? Sitten saataisiin gluteeniton vegaaniherkku : )

      Poista
    2. Piritta, gluteenittomien jauhojen sijaan toimii varmasti ihan tavallisetkin jauhot! :)

      Minulla ei ole oikein kokemusta kananmunan korvaamisesta, mutta varmasti voisi banaani sen sijaan toimia! Aina kannattaa kokeilla! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!