23.5.2016

KESÄN ENSIMMÄINEN



Ne kesän ensimmäiset - tuoreet mansikat, hyttyset, uintireissut, mato-onkimiset, yöt teltassa, piknikit puistossa, paljaat varpaat nurmikolla. Nuo kaikki ovat vielä edessä, mutta eilen korkattiin jo yksi perinteinen kesän ensimmäinen ja se oli raparperipiirakka! Ja se kesän ensimmäinen maistuu aina niin hyvälle!

Tällä kertaa raperperipiirakkakausi käynnistettiin britakakkumaisella raparperipiirakalla, jonka ohjeen löysin Kinuskikissalta.  Toiveissa oli mehukas ja pehmeä torttumainen piiras ja tämä täytti hyvin odotukset! 



Alkuperäisen reseptin sovelsin gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi seuraavasti;


gluteeniton raparperipiirakka

raparperihilloke
n. 8-10 suurehkoa raparperin vartta
1,5 dl sokeria

Kuori ja pilko raparperin varret, laita ne kattilaan ja lisää sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen annoin kiehua soseeksi asti, jonka jälkeen siivilöin ylimääräisen nesteen pois.

marenki
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl sokeria

pohja
150 g sulatettua voita
1,5 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
1 dl maitoa
2,5 dl gluteenittomia jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

+ täytteeksi noin 1 prk creme fraichea

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri. Vatkaa kunnes marenki on kovaa vaahtoa. Jätä odottamaan ja tee pohja. 

Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseokseen muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaisesti. Levitä tämän jälkeen marenki varovasti taikinan päälle nuolijan avulla ilman, että taikina ja marenki sekoittuvat keskenään. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt pohja kahtia ja aseta toinen puoliskoista tarjoiluastialle. Levitä päälle raparperihilloke ja hillokkeen päälle creme fraiche tasaiseksi kerrokseksi. Nosta toinen puolisko varovasti päälle. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti!


 
Ihanan kesäinen koristelu piirakkaan syntyy esimerkiksi orvokeista, mansikoista ja mansikanlehdistä. Ja onneksi pieni pala piirakka jäi, mikäs sen parempi tapa aloittaa maanantai ja uusi viikko, kun herkutellen!

-Piia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!