19.10.2016

MYSKIKURPITSAPIIRAKKA

Ostin taannoin kauppareissulla sesonkiruokatiskiltä myskikurpitsan. Ajattelin tehdä siitä ensin keittoa, sitten risottoa, mutta päädyin loppuen lopuksi piirakkaan, jota tarjoilin sitten ystäville teen kera. 

Kurpitsapiirakka oli minulle entuudestaan vain amerikkalaisista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu juttu, joten oli mielenkiintoista kokeilla onko se oikeasti niin hyvää kun telkkari antaa ymmärtää. Koska reseptin tuli olla gluteeniton ja halusin myös sokerittoman tai ainakin mahdollisimman vähällä sokerilla leivottavan version, sovelsin jälleen useista resepteistä oman versioni.


myskikurpitsapiirakka

pohja:
100 g voita
1 dl mantelijauhoja
2 dl kaurajauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
2 rkl vettä

täyte:
1 myskikurpitsa
3 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
1/2 dl hunajaa
1 rkl kookossokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa

Leikkaa myskikurpista lohkoiksi ja asettele ne pellille kuoripuoli alaspäin. Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kauttaaltaan pehmennyt.

Valmista pohja sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Painele pohja piirakkavuokaan (halkaisija noin 25 cm) ja sen reunoille. Laita pohja jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Esipaista tämän jälkeen 200 asteisen uunin alatasossa noin 10 minuuttia.

Täytettä varten irrota uunissa kypsennetyistä kurpitsoista kuoret ja soseuta tämän jälkeen kuorettomat, pehmeät kurpitsat sauvasekoittimella. Sekoita keskenään kaikki täyteen ainekset ja lisää lopuksi vähän jäähtynyt kurpitsasose. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte esipaistetun pohja päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kauttaaltaa kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.

Itse otin kurpitsoista talteen myös siemenet, jotka pesin ja kuivasin ja tämän jälkeen paahdoin pannulla pienen voinokareen ja hunajan kera. Lopuksi ripottelin joukkoon vielä vähän sormisuolaa. Kurpitsansiemet ovat herkullisia sellaisenaan ja ne sopivat myös piirakan koristeeksi.

Piirakka sopii tarjottavaksi lämpimänä ja kylmänä ja halutessaan sen kanssa voi tarjoilla rahka-kermavaahtoa tai mascarbonevaahtoa.

Ja olihan piirakka hyvää! Ei mikään vaivaton leivonnainen ja suhteellisen aikaavieväkin on, mutta oikein oivallinen ja kaunis herkku syksyn pimeneviin iltoihin kera kupposen teetä. Seuraavasta kurpitsasta sitten sitä soppaa tai jälleen jotain ihan muuta!

-Piia


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!