26.2.2017

GLUTEENITON LASKIAISPULLA KOOKOSKERMALLA

En ole mikään valtava pullan ystävä, mutta laskiaiseen pulla ehdottomasti kuuluu! Kun viime vuonna alkusyksystä luovuin valkoisesta sokerista, täytyi laskiaspullakin miettiä uusiksi. 

Gluteeniton pulla minulla on ollut tapana leipoa tavallisen pullataikinan ohjeella korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla ja lisäämällä taikinaan teelusikallinen psylliumia. Psyllium antaa gluteenin tapaan taikinalle sitkoa. 

Sokeria pullataikinaan ei ihan valtavasti tule, mutta makeutta se kuitenkin kaipaa, ellei sitten halua leipoa laskiaissämpylöitä. Valkoisen sokerin voi korvata esimerkiksi kookossokerilla, joka tehdään kookospalmun kukinnon nektarista. Kookossokeri on valkoista sokeria vähemmän prosessoitua, maultaan se on karamellimaista.

Kun kermavaahdon vielä vaihtaa vaahdotettuun kookoskermaan ja hillon sijaan väliin laittaa vadelmia, voi herkutella lähes sokerittomalla laskiaspullalla!


 

 

gluteeniton laskiaispulla kookoskermalla 

pullataikina 
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1 tl psylliumia
3/4 tl suolaa
3/4 dl kookossokeria
1-2 tl kardemummaa
6-7 dl gluteenitonta jauhoseosta
75 g voisulaa

kookoskermavaahto
1 tlk (165g) kookoskermaa (säilytetty jääkaapissa)
1 rkl hunajaa

Lämmitä maito vähän kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta). Lisää joukkoon kuivahiiva, kananmuna (huoneenlämpöinen), psyllium, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita hyvin ja anna levätä noin 10 minuuttia psylliumin turpoamiseksi. 
Lisää joukkoon jauhot pikkuhiljaa sekoittaen. Vaivaa hyvin ja lisää lopuksi voisula. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Taikina saa jäädä kuitenkin suhteellisen löysäksi. 
Leivo taikina heti pulliksi gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen. Nosta pullat pellille ja anna kohota puolesta tunnista tuntiin.
Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia.

Anna pullien jäähtyä. Vatkaa jääkaapissa säilytetty kookoskerma ja hunaja vaahdoksi. Halkaise pullat, täytä kookoskermalla ja halutessasi vadelmilla. 

Raesokerifiilistä pullan päälle saa raastamalla koristeeksi cashewpähkinää ja lisäkoristusta saa ripottelemalla pullille sokeritonta kaakaojauhetta. Sitten vaan kaakaot kiehumaan, pullat matkaan ja pihalle mäenlaskuun!

Makoisaa laskiaista ja hyviä mäkiä!
-Piia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!